.

 sursa foto: Aici
.

Autentic, autenticitate, sa fii tu insuti – aceste expresii apar destul de des in ultima vreme. Totusi, cati oameni sunt cu adevarat autentici?

 

Pare aparent imposibil sa fii tu insuti – fara masca, real, sincer in toate situatiile. Ia doar o pauza atunci cand relatiile tale sociale, romantice sau de la munca sunt in desfasurare, si pune-ti intrebarea:

 

‘Sunt cu adevarat eu insami in aceast moment?’

 

Sunt sanse mari sa descoperi ca proiectezi diverse parti ale tale, in functie de moment si de persoanele cu care interactionezi. Devenim ‘colectionari de masti’ sub care tindem sa ascundem o parte din trasaturile si preferintele noastre, pentru a ne adapta la situatiile si la oamenii din jur.

 

In mediul de la munca este posibil sa ai tendinta sa te temperezi si sa te arati mult mai formal decat ai face-o la bar, alaturi de prietenii apropiati.

Intr-un grup de prieteni indragostiti de fotbal vei avea tendinta sa scoti la iveala doar acele parti care se potrivesc cu subiectul fotbal, pe cand in alt grup iti vei pune in lumina interesul pentru dezvoltare personala sau pentru sanatate…

 

Adesea ne pliam la situatia sociala in care ne aflam si lasam sa iasa la suprafata doar anumite parti din noi, in timp ce le ascundem pe celelalte.

.

 

In functie de contextul in care ne aflam, alegem masca pe care o consideram potrivita. Bineinteles, vor fi intotdeauna situatii in care e mai bine sa procedam asa. Poate nu o sa para vreodata prilejul sa ne dorim sa fim cu adevarat noi insine la munca, la biroul din corporatie.

 

Totusi, cred cu adevarat ca a arunca mastile pe care le-am adunat de-a lungul anilor si a ne arata cu curaj asa cum suntem, in cat mai multe imprejurari, este un act eliberator si demn de respect.

 

 

In opinia mea, iata cateva motive pentru care merita sa fii autentic:

 

.

 

1. Castigi enorm la capitolul respect

 .

 

 

Atunci cand sustinem cu incredere lucrurile in care credem, punand valorile noastre deasupra parerii celorlalti, castigam respect.

.

 

Este despre a nu merge odata cu turma (exceptand situatiile in care crezi in ideile respective), ci despre a-ti fi fidel tie insuti. Cateodata este posibil sa ai o parere diferita fata de ceilalti; atunci este mai intelept sa decizi sa nu-i urmezi chiar daca risti sa nu mai fii placut.

.

.

 

Respectul il castigi atunci cand esti aceea persoana atat de  ferma in convingerile ei, incat nu lasi multimea sa-ti clatine parerea.

Esti stapanul propriului adevar, stai drept si iesi in fata pentru asta.

 

 

2. Creezi cadrul pentru conexiuni pline de onestitate

 .

Daca apelam intotdeauna la masti, care ne ofera siguranta, gasim o cale de a ne potrivi in orice context. De asemenea, putem sa ne facem placuti si agreabili pentru aproape oricine.

Totusi, cand tragem linie la sfarsitul zilei, oare cu cati dintre acesti oameni chiar ne place sa petrecem timpul?

 

.

Incerci sa te potrivesti in peisaj doar pentru a fi placut?

.

 

Cand incetezi chinul de a-ti modifica  si incadra  personalitatea in functie de grupurile in care te invarti, atunci e momentul in care faci loc pentru acele relatii profunde, oneste si pline de sens.

Ceea ce trebuie sa intelegi este faptul ca, poate nu toata lumea o sa te placa, dar atunci cand ai incredere ca tu cel adevarat esti o persoana minunata, vei face loc pentru acei oameni care te vor iubi pe tine, exact asa cum esti.

 

 

3. Viata devine mult mai usoara

 .

Cand nu trebuie sa ne mai ingrijoram referitor la felul in care ne comportam, la ceea ce trebuie sa ascundem despre noi si la ceea ce am vrea sa vada altii la noi, viata devine mult mai usoara, plina de libertate si de bucurie.

 

Scopul vietii este sa ne bucuram, sa experimentam, nu sa ne chinuim zi de zi.

.

 

Nu are rost sa petrecem atata timp in mintea nostra si sa analizam fiecare gand inainte de a ne exprima. Cand ne permitem noua insine doar sa fim – in prezent, in curgerea vietii – si nu mai ne concentram sa dam raspunsul perfect, indiferent de situatie, traim o experienta profund eliberatoare.

 

 

4. Autenticitatea este 100% atragatoare

.

Esti atragator atunci cand esti TU insuti, tu cel real. Sexy nu este persoana care incearca sa isi dea aere de superioritate si se vede de la o posta ca este falsa.

A incerca prea mult este oricum, numai sexy nu.  

 

Cand esti autentic te deschizi fata de ceilalti si iti dai voie sa fii vulnerabil si natural.

.

Nu stiu cum ti se pare tie, insa o persoana care se simte atat de increzatoare si confortabila pentru a se arata vulnerabila, este incredibil de atragatoare pentru mine.

 

5. Pui capat experientelor inutile

 

Cand purtam masti pentru a ne potrivi in scenariul tuturor, ne trezim ca ne-am pierdut pe noi. Cand redevenim noi insine, oprim instant acest talmes-balmes, creat de isteria de a ascunde diverse parti din noi.

 

Daca ti s-a intamplat sa participi la diverse evenimente sau intalniri, ca apoi sa te intrebi ce-oi fi cautat acolo si cum de ai putut sa-ti pierzi astfel timpul… asta poate fi un indiciu pentru tine.

.

 

Cand te reintorci la a fi autentic si ai curajul sa te arati asa cum esti, incepi sa castigi claritate si sa depistezi acele contexte care nu sunt potrivite pentru tine.

 

In cazul in care nu te simti in apele tale intr-un loc, aminteste-ti ca asta nu iti este util nici tie, dar nici celorlalte persoane implicate.

.

 

♣♣♣
.
 
Pune-te in evidenta. Fii tu insuti. Traieste, razi, urmeaza-ti instinctul, fii prezent, fii natural si mai presus de toate fii autentic.
 .
Te salut cu drag,
.
Elena
 
Sursa: aici
Eroare › WordPress

Situl întâmpină dificultăți tehnice.