7 perspective care te pot ajuta sa-ti descoperi misiunea personala

Author: Elena This entry was posted in Autocunoastere (Relatia ta cu tine) and tagged , .

La evenimentele la care particip, am ocazia sa intalnesc destule persoane, preocupate de urmatorul subiect :

«  Vreau sa fac ceva, dar nu stiu ce. In momentul de fata vreau sa aflu care e misiunea vietii mele »

Misiunea personala

Sursa foto: Lilim

Ma bucur ca sunt din ce in ce mai multi  oameni dornici sa se auto-descopere. Cu siguranta viata e mai frumoasa atunci cand faci lucruri ce au sens pentru tine. 

 

Cele mai raspandite idei despre misiunea personala :

 • Fiecare om are un dar unic, prin care poate face lumea mai frumoasa 
 • Misiunea o traiesti atunci cand faci lucrurile cu placere, iar timpul pare sa stea in loc 
 • Misiunea este ceva mai presus de tine
 • Exista o legatura stransa intre misiune si talentele cu care ai fost inzestrat

 

Subiectul misiunii a ajuns sa ma intrige. Am petrecut eu insami multe luni simtindu-am pierduta si  intrebandu-ma « Care o fi misiunea mea in viata ?? ».

De cele mai multe ori, lucrurile sunt prezentate destul de vag. Prezentarea suna frumos, insa nu prea se leaga de planul concret.

Unii sunt norocosi si isi dau seama rapid care e calea lor. Altii se perpelesc la foc mic, tot intrebandu-se.

In cazul in care vrei sa-ti descoperi misiunea personala te invit sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

 

 1. Pentru a-ti descoperi misiunea, experimenteaza

Cei mai multi oameni isi cauta misiunea intr-un mod static. Fac teste de personalitate, urmeaza diverse cursuri, citesc carti… apoi trag linie si sunt la fel de in  ceata ca la inceput (sau pe-aproape)

Cel mai bun mod de a descoperi  la ce esti bun, este sa actionezi. Alege una din activitatile care crezi ca ti-ar face placere, si treci la fapte. Prin practica , iti poti da seama daca chiar te implineste activitatea, si cat de util le poti fi altora.

 

 1. Cele mai bune raspunsuri ti le da corpul

Este usor sa te lasi fascinat de talentele si de succesul altora. Asa ca, incepi sa iti doresti sa fi la fel de fericit, pe cat ti se pare ca e celalalt. Iar fascinatia mintii te poate conduce pe un drum pe care te incapatanezi sa mergi, desi nu este pentru tine.

Cea mai simpla cale de a verifica daca esti pe drumul cel bun, este sa fii atent la propriul corp. Daca simti un nod in gat, sau incordare, ori de cate ori faci activitatea respectiva, cel mai probabil nu e pentru tine.

 

 1. Poate ai motive sa nu stii

Faptul ca nu stii, are anumite avantaje. Cand nu iti stii misiunea, ce rost are sa te angajezi intr-o activitate 100% ?

Cand iti descoperi calea ta, risti ca iesi din zona de confort.  Iar a te confrunta cu necunoscutul poate parea ceva inspaimantator. Asa ca, in mod subconstient, nu iti dai voie sa-ti aflii misiunea.

Totusi, ce preferi: sa iti traiesti aventura, sau sa ramai in obscuritate toata viata ?

 

 

 1. Cine spune ca ai o singura misiune ?

Se tot vorbeste despre faptul ca fiecare avem o misiune. Dar daca misiunea asta este formata de fapt din mai multe misiuni ?

Poate ca una dintre misiunile tale este sa cresti nivelul de constientizare a x oameni. Iar alta misiune este sa fii mama lui Andrei ( sau a Mariei), si sa il(o)  ajuti sa devina o persoana increzatoare in fortele proprii.

Cine poate spune care dintre acestea este adevarata misiune? Doar in fiecare dintre ele pui suflet, si le esti si util celor din jur, nu?

 

 1. Este posibil ca misiunea sa nu aiba nimic maret

Desi nu cred ca este mentionat pe undeva ca misiunea trebuie sa fie legata de celebritate, exista pe undeva ( in subliminal), credinta asta.

Cine viseaza ca misiunea lui este (doar) sa costruiasca o mica parte dintr-un proiect? Cine se viseaza lucrand in anonimat intr-o firma,  sau ca matura strazile ?

Majoritatea celor care sunt preocupati de misiunea personala, se imagineaza pe podium, in fata multimii, in plina actiune de a schimba lumea…

Totusi, un om care contribuie la un proiect intr-o firma, sau unul care matura strada, este la fel de important si de util ca unul care este pe podium. Ba poate lipsa lor s-ar simti chiar mai mult, decat a celui de pe podium.

Daca nu crezi, sa vedem ce s-ar intampla daca toti cei care contribuie la constructia unei masini (exemplu de proiect complex) ar hotara sa lucreze pe cont propriu ? Cum ar mai putea restul sa aiba acees la mijloace de transport rapid si relativ ieftin ?

 

 1. Cine spune ca misiunea ramane neschimbata ?

Poate ani buni te-ai ocupat cu programarea, si la un moment dat in viata de hotarasti ca vrei altceva. Asa ca devii intructor in limbaje de programare. Sau iti faci propria afacere. In toate aceste ipostaze, tu iti poti trai misiunea personala.

Suntem intr-o continua transformare. Este normal ca preocuparile si pasiunile noastre sa evolueze si ele.

Mai important decat activitatea pe care o desfasori, este modul in care tu rezonezi cu acea activitate. Cat de mult are sens pentru tine. Cat de tare iti place, si simti ca aduce valoare (pentru tine si pentru ceilalti).

 

 

 1. Misiunea nu insemna numai lapte si miere

Oamenii care si-au trait misiunea, nu au trait intr-o fericire perpetua. Au avut suisuiri si coborasuri, ca toti ceilalti.

Misiunea presupune munca. Poate presupune de asemenea sacrificii. Toate astea s-ar putea sa nu fie usor de dus.

In trairea misiunii poti trece si prin momente dificile. Pot fi situatii in care sa te cuprinda indoiala sau chiar sa vrei sa renunti.  Insa daca chiar e misiunea ta, nu o sa poti sa renunti. Chiar daca e greu, pentru tine o sa aiba sens.

♣♣♣

Prima misiune pe care o ai, este sa traiesti.

Faptul ca suntem in viata pare atat de firesc, incat nici nu-l luam in seama. Totusi, a fi in viata este o misiune in sine.

Pana iti descoperi misiunea, tot exista niste motive pentru care te aflii in viata. Si sunt destule lucruri utile si frumoase pe care le poti face, pentru tine si pentru altii.

Soarele nu se opreste in loc pentru ca tu inca nu ti-ai descoperit misiunea. Si nici fata Pamantului nu o se schimbe in clipa in care o s-o descoperi.

 

Osho zicea :

 

Viata este aici si acum. 

 

Fie ca ti-ai descoperit misiunea, fie ca nu, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa te bucuri de fiecare moment, asa cum este el. (acceptandu-l, cu bune si cu rele)

 

Te salut cu drag,

Elena

 

Da mai departe:
 • 70
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>