Cat de autentic esti pe drumul tau de dezvoltare personala

Author: Elena This entry was posted in Autocunoastere (Relatia ta cu tine) and tagged , , , .

„Omul nu poate descoperi noi oceane, cata vreme nu are curajul de a pierde din vedere tarmul.”

André Gide

 iesi-din-zona-de-confort

Salutare! 🙂

Pentru mine, dezvoltarea personala a fost colacul de salvare ce m-a scos din depresie.

Atunci cand ma blocasem pe calea pe care ma tot incapatanam sa merg, am descoperit ca in lumea asta sunt multe alte cai de urmat, ca exista diversitate. Nu este doar o schema predefinita pe care esti obligat sa o respecti toata viata. Posibilitatile sunt infinite! 🙂

Societatea, scoala si chiar familia, te programeaza pentru o viata fara riscuri. De mic, ti se induc un set de reguli care au rolul de a te tine intr-o zona de siguranta. Scopul poate nu este asa rau la baza – ai nevoie de o anumita doza de certitudine pentru a supravietui.

Insa, a supravietui nu este sinonim cu a trai o viata implinita.

Unele persoane au inceput sa realizeze diferenta intre supravietuire si implinire. Au descoperit ca, pe langa senzatia de confort si de siguranta, e loc de mult mai mult.

Cand te multumesti doar sa supravietuiesti, traiesti mai mult in zona fricii si a restrictiilor. Cand  incepi sa parasesti din ce in ce mai des acesta zona si vrei sa iti largesti teritoriul, sa evoluezi, atunci e semn ca nevoia ta de dezvoltare personala devine din ce in ce mai importanta.

Aceasta nevoie e prezenta la toti oamenii. Se intampla sa evoluezi datorita imprejurarilor. Insa una este sa te dezvolti atunci cand esti fortat de viata si alta este sa iti propui sa-ti depasesti limitele in mod constient.

Sunt uimita sa intalnesc din ce in ce mai multi oameni care vor sa produca o schimbare in viata  lor.

E adevarat ca avem in noi permanenta dorinta de mai bine. Dar mai binele depinde de la caz la caz. Poti sa vrei sa-ti fie mai bine, si atunci iti cumperi un TV mai mare – asa iti sporesti gradul de confort. Aduci elemente exterioare care sa iti schimbe, cel putin temporar, starea interioara.

Insa oamenii despre care iti vorbeam nu isi doresc genul asta de schimbare. Multi prieteni sau cunoscuti se plang de faptul ca nu mai suporta o viata plina de rutina, o viata de robotel.

Vor sa se simta cu adevarat vii.

Iar pentru a te simti viu, pentru a simti cum pulseaza viata in tine, trebuie sa elimini din confort si sa pasesti in teritoriu necunoscut. Acolo incepe aventura si evolutia. 🙂

Dezvoltarea personala te impinge spre schimbare, spre anularea vechilor limite si spre cucerirea de noi cunostinte si abilitati.

Viata inseamna schimbare, evolutie. Cand te opui  schimbarii, cand incetezi sa te mai dezvolti, e ca si cum te-ai impotrivi vietii.

Insa dezvoltarea personala nu este intotdeauna un drum lin. Sunt multe obstacole si multe vechi convingeri de eliminat atunci cand vrei sa incepi sa evoluezi cu adevarat.

E usor sa te minti si sa spui ca te ocupi de dezvoltarea ta personala, iar tu doar sa zgarii gheata…

Partea buna si partea rea este ca acest domeniu al “self-help” este foarte la moda in zilele noastre. Zic partea buna, pentru ca in felul asta, oricine e interesat de dezvoltare, poate avea acces cu usurinta si cu costuri minime la o tona de informatii.

Partea aiurea este ca domeniul dezvoltarii personale este doar miraj ce promite recompense spectaculoase, atunci cand uiti un aspect vital: implicarea ta.

O sa iti spun despre una din capcanele in care poti sa pici atunci cand inaintezi pe drumul dezvoltarii personale.

Eu am stagnat o vreme in acesta etapa, pana in momentul in care a trebuit sa fiu sincera su mine si sa recunosc faptul ca traiam doar cu iluzia evolutiei.

Iar capcana este ca dezvoltarea personala e adesea confundata cu acumularea de cunostinte…

♠♠♠

Esti in vartejul evenimentelor…

Simti ca viata a inceput sa se schimbe. E mai palpitanta decat inainte.

Te pasioneaza subiecte noi, vezi lumea altfel, aflii informatii noi zilnic sau macar saptamanal.

Simti ca sunt atatea lucruri de descoperit si atatea posibilitati de care ai putea sa profiti!

Te inscrii la cursuri, work-shopuri si seminarii, intalnesti oameni minunati, care iti impartasesc pasiunile…

Compari viata ta actuala si cea de acum cativa ani si esti uimit de cat de mult te-ai schimbat!

……

Apoi, dupa un timp, apare un fel de frustrare ce se insinueaza din ce in ce mai mult…

Oare de ce? Ce este in neregula?

Ei bine, problema este ca la un moment dat te poticnesti in fata celui mai important pas: ACTIUNEA!!!

Deja ai facut pasi importanti: de-ai deschis fata de noi experiente, ai acumulat informatii, ai invatat sa te cunosti mai bine, si interactionat cu diversi oameni…

 etapele invatarii

Deja ti-ai largit zona de confort. Insa schimbarea reala nu e nu apare datorita informatiilor, discutiilor interesante sau datorita cursurilor.

Daca te opresti aici, te imbeti cu apa rece! Inca nu ai eliminat vechile programe, frica si conditionarile, pana nu treci proba de foc: ceea ce inveti sa devina parte din tine!

Transformarea se face prin fapte. Pana acum ti-ai asumat riscuri mici spre moderate. Acum e momentul sa iesi la rampa si sa-ti asumi un risc un pic mai mare.

Riscul nu este oricum foarte mare – doar tu il percepi asa. Insa daca nu il accepti, nu mai poti spune cu adevarat ca te dezvolti. Doar aduni noi informatii – lucru pe care m-ai mai facut de atatea ori, nu? 🙂

 ♠♠♠

Eu am simtit fenomenul acesta pe pielea mea. Dupa ce mi s-a aprins interesul pentru dezvoltarea personala, am inceput sa ma interesez despre o gramada de subiecte la care nu as fi visat cu ani in urma.

Apoi m-am inscris la cursuri, am intalnit oameni interesanti, am trait experiente inedite

Si apoi alte cursuri, oameni, experinte…

La un moment dat si asta poate deveni o dependenta… 😛

M-am intrebat apoi:

 • Ce rost are un curs in plus, daca nu apuci sa aplici si sa testezi macar 50%?
 • Ce rost are sa investesti timpul si finantele, daca apoi nu pretuiesti noile cunostinte prin munca ?
 • Cata valoare are o informatie, daca tu nu o verifici?
 • Ce rost are acumularea de cunostinte si trairi, daca apoi nu ajuta pe nimeni?

Si am ajuns la anumite concluzii… 🙂

Tu in ce stadiu al dezvoltarii personale te afli? Care sunt concluziile tale?

Numai bine! 🙂

Elena

.

Da mai departe:
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>