Ce culori imbraca, pilonii unei relatii de iubire

Author: Elena This entry was posted in Relatii de Cuplu and tagged , , , , , .

Relatii de iubire: „Cand casatoria este bazata numai pe sentimente sexuale, ea nu poate fi indelungata. Cand sentimentele slabesc, intervine inselarea, iar casnicia se destrama. Familiile care sunt intemeiate in primul rand pe prietenie si respect sunt fericite si dureaza mult.”

Valeriu Popa

relatii de iubiresursa foto aici
 

Exista o sumedenie de reguli si idei, legate de reusita unei relatii de iubire.

Cred ca ti s-a intamplat macar odata, sa iti ajunga la urechi expresia, ca intr-o relatie reusita trebuie sa existe neaparat incredere si respect.

Personal m-am tot lovit de ideea asta, si o consider ca fiind de bun simt. Cred ca acesta regula este valabila pentru orice fel de relatie, de la cele de colaborare, pana la cele intime.

In plus, pe langa incredere si respect, relatiile de dragoste reusite, ar trebui sa contina intimitate si pasiune.

 ♣ ♣ ♣

Toate bune si frumoase, pana intr-o zi cand am realizat ca, luate asa de-a gata, aceste reguli nu au prea mare relevanta.

Ce inseamna cu adevarat ca respecti pe cineva?

In ce conditii poti spune ca ai incredere?

Ce anume presupune pentru tine intimitatea?

Cand si cum simti ca traisti cu pasiune?

Traim cu falsa impresie ca printr-un cuvant exprimam acelasi lucru, iar de fapt in mintea noastra exista imagini diferite.

Chiar pentru un cuvant banal ca “masa” exista diferente. Cand aud acest cuvant, in mintea mea poate apare o imaginea unei mese de o anumita forma si culoare, iar in mintea altcuiva elementele sa fie cu totul altfel. Ba chiar alta persoana se poate gandi la masa in sensul de mancarurile pe care vrea sa le consume la pranz…

Cand avem de-a face cu notiuni abstracte de genul libertate, respect, iubire, normal ca lucrurile se complica si mai tare.

Recunosc ca la inceput am fost oarecum debusolata atunci cand ma gandeam la insemnatatea cuvintelor: incredere, respect, intimitat, pasiune…

Cele mai limpezi definitii pentru incredere si respect, au fost cele pe care le-am gasit in filmele lui Tony Robbins. Celelalte doua, sunt definitii personale.

Incredere: ai incredere in cineva atunci cand crezi ca acea persoana are aceleasi interese ca tine.

Imagineaza-ti ca te implici intr-o actiune alaturi de alta persoana, si esti convins ca luptati pentru aceeasi cauza. Toate aceste convingeri te fac sa simti ca exista o legatura invizibila intre tine si celalalt, un fel de punte care va uneste.

Acum, daca la un moment dat descoperi ca, desi luptati pe aceeasi baricada, scopul celuilalt este diferit de al tau, cum se transforma legatura? Poti fi linistit ca persoana iti va fi alaturi pana la sfarsitul luptei? E puntea mai solida, sau incepe sa se subrezeasca?

Respect: atunci cand o persoana aduce cu sine ceva in plus fata de ceea ce ai tu 

Respectul are legatura destul de mult cu lucrurile pe care noi le apreciem, si le consideram corecte. In general, ne este greu sa-i apreciem pe cei cu care nu suntem de acord.

Insa cand cineva pe care in mod normal il poti aprecia, aduce in relatie un element nou si folositor pentru tine, sentimentul se schimba din apreciere, in admiratie si consideratie. Respecti acea persoana pentru ca, prin interactiunea cu ea, tu castigi ceva la un anumit nivel.

Intimitate: atunci cand poti sa iti dezvalui punctele slabe in fata altcuiva

Intimitatea implica un grad de profunzime sporit. In mod normal, tendinta noastra este sa ascundem ceea ce consideram drept defecte personale. Ne ferim sa ne aratam in totalitate, din frica de a nu fi vulnerabili.

Cand reusim insa sa trecem peste aceasta frica, si sa ne deschidem in fata altei persoane, atunci apare intimitatea. Si stunci apare si un anumit tip de fericire pe care nu-l putem simti altfel

Pasiune: cand alaturi de acea persoana  te simti mai viu decat in mod normal

Atunci cand simti pasiune, totul capata o noua dimensiune. Senzatiile sunt mult mai intense si placute, atentia iti este complet absorbita de celalalt, iar timpul se invarte in jurul momentului prezent.

 ♣ ♣ ♣

Un cuplu, pentru a exista, nu are neaparat nevoie de toate aceste elemente. La multe cupluri, apar doar increderea si respectul, iar relatia functioneaza bine si asa. E drept ca un asemenea cuplu seamana mai mult cu un parteneriat.

Apoi, sunt cupluri in care primeaza pasiunea – caz intalnit adesea la cuplurile aflate la inceputuri. Din pacate, acesta este cea mai instabila legatura, daca cei doi nu reusesc sa construiasca intre timp punti de incredere si respect.

Fiecare dintre aceste ingrediente are rolul lui, si nu este neaparat dependent de celelalte. Dar, toate aceste ingrediente reunite, conduc la existenta unui cuplu extraordinar.

Acum, nu am pretentia sa fii de acord cu definitiile date de mine. Poate sunt valabile pentru mine, dar nu si pentru cazul tau.

Prin urmare, te invit sa analizezi ce anume insemna pentru tine incredere, respect, intimitate si pasiune.

Care sunt regulile tale personale?

Cu drag,

Elena

Da mai departe:
  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>