Ce-i de facut, in relatia cu o persoana negativa.

Author: Elena This entry was posted in Coaching, Relatii de Cuplu and tagged , , .

cuplu

Acum cateva saptamani, un prieten a venit sa imi ceara sprijinul. Spunea ca pur si simplu nu se mai intelege cu iubita lui.

Lista de nemultumiri era lunga. Cel mai mult il deranja faptul ca iubita avea o gandire negativa. Toate proiectele reusea sa i le darame cu doar cateva vorbe. Cand el isi facea planuri de evolutie, ea ii taia tot elanul. El vedea partea plina a paharului, ea doar ce lipseste.

Prietenul meu ajunsese sa fie deprimat. Nu vedea nici o iesire din situatie. Cu cat incerca el mai tare sa-i schimbe iubitei perceptia, cu atat ea opunea mai multa rezistenta. Obosise, si se lasa si el atras intr-un mod negativ de a vedea lucrurile.  Ii scazuse increderea in sine, si in multe situatii nu mai avea energia de a da tot ceea ce e mai bun.

Vroia sa il ajut sa gaseasca o cale, sa isi schimbe iubita. Sa o faca sa fie pozitiva. Sa aiba o gandire asemanatoare cu a lui.

Pe masura ce am discutat, si-a dat seama ca neajunsurile existau inca de la inceputul relatiei. Pe atunci, partenera avea  o gandire  la fel de negativa. Doar ca parea sa nu conteze asa de mult. El preferase sa treaca cu vederea partile care nu-i placeau. Cu timpul insa, negativitatea a inceput sa-l deranjeze din ce in ce mai mult. Fiecare dintre ei a evoluat (intr-un fel sau altul), si ceea ce parea frumos la inceputul relatiei, a inceput sa paleasca.

In urma discutiilor noastre, am ajuns la urmatoarele concluzii :

Daca pleci la drum cu gandul ca vrei sa-l schimbi pe celalalt (chiar daca e vorba doar de un obicei), te indrepti spre un teren minat. Mai bine iti faci temeinic « temele » inainte de a intra in relatie, si gasesti pe cineva care sa iti placa asa cum este. Daca nu 100%, macar 80%. Adica in punctele esentiale. 

Fiecare om este o fiinta complexa. Intotdeauna vor fi lucruri care sa-ti placa, si altele care sa iti displaca. Ceea ce conteaza este cat de mult cantaresc partile pozitive, si cat le poti tolera (si indragi, cu timpul) pe celelalte. Daca nu poti accepta sub nici o forma anumite parti din partener, mai bine iti vezi de drum.

Cand il acuzi pe celalalt ca este „negativ”, sunt sanse mari ca el sa te acuze de acelasi lucru. Esenta este ca aveti moduri diferite de a privi lucrurile. Unul vrea la stanga, celalalt la dreapta. Niciuna nu este mai buna decat alta, insa fiecare o prefera pe a lui. Din cauza ca aveti pareri diferite, ati incetat sa fiti prieteni. In loc sa va bucurati de diferentele dintre voi, va transformati in dusmani.

Atunci cand te nemultumeste ceva la partener, problema este de fapt la tine, nu la el. Poate ca partenerul se simte foarte bine asa cum este el, si cu felul in care decurge relatia. Daca tu simti ca te roade ceva, insemna ca TU ai de gasit o solutie, intr-un fel sau altul.

Singura persoana asupra careia poti  face ceva, esti tu insuti. Pe altul nu ai dreptul sa il schimbi.  Si nici nu prea ai cum. Decat daca vrei sa il inlocuiesti cu alta persoana.

Atunci cand spui « daca nu te schimbi, nu te mai iubesc », ceea ce spui de fapt este « nu te mai iubesc ».

♣♣♣

Dupa perioada de criza, cei doi au hotarat sa isi vada fiecare de drumul lui. Din fericire, au reusit sa se desparta intr-un mod frumos. Despartirea a fost modul lor de a ingropa securea razboiului si de a redeveni (pe cat s-a putut) prieteni.

Tu ai trecut vreodata prin situatia in care sa fii in relatie cu o persoana «negativa»? Sunt curioasa ce solutii ai gasit.

 

Cu drag,

Elena

Sursa foto:Rayhue

Da mai departe:
  • 26
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>