Ce spune despre tine competitia: esti leader sau follower?

Author: Elena This entry was posted in Autocunoastere (Relatia ta cu tine) and tagged , , .

„Tot uitandu-ma la ceea ce au altii, am uitat de ceea ce am eu.”

comparatia cu ceilalti

 Sursa foto aici.

La una dintre iesirile cu fetele de la CSG, am avut ocazia sa aflu o povestioara ce m-a pus pe ganduri:

“La o competitie de atletism pe distanta lunga, s-au detasat in fruntea plutonului doi atleti. Pentru ei, ramasesera in peisaj linia de sosire… si lupta dintre ei doi…

In timp ce alergau cot la cot spre tinta, primul dintre ei se gandea :

« Trebuie sa fac tot posibilul sa-l inving pe celalalt ! Nu trebuie sa-l las sa o ia inainte!»

Continua sa alerge cu inversunare, si il tinea sub observatie pe adversar…

In tot acest timp, al doilea atlet isi zicea:

«Trebuie sa dau tot ce-i mai bun din mine! Mai e putin, asa ca trebuie sa-mi adun fortele si sa dau tot ceea ce am!»

In acest climat mental, cu un ultim efort, ce-l de-al doilea atlet isi concentra forta, si reusi sa treaca primul linia de sosire…” 

♣♣♣

Intamplator sau nu, in perioada in care am auzit acesta povestioara, ma tot comparam cu oamenii din jur. Doar se zice ca primim ceea ce ne trebuie tocmai atunci cand avem nevoie, nu-i asa? 🙂

Nu stiu daca avem competitia inscrisa in gene, insa fenomenul poate fi observat de la varste fragede. Intre copiii dintr-o familie, chiar daca sunt mici, apare lupta pentru atentia si iubirea parintilor.

Poate ca e ceva ce tine de instinctul nostru de supravietuire: trebuie sa ma evidentiez pentru a putea exista.

E drept ca obiceiul de a ne compara ne este inoculat inca de mici. Suntem clasati si categorisiti in toate felurile posibile: fete, baieti, scunzi, inalti, isteti, molateci, timizi, dezghetati, grasi, slabi, buni, rai…

Ti-ai pus vreodata intrebarea pentru ce ne comparam?

Eu cred ca ne comparam pentru ca nu stim cine suntem si ne este greu sa ne acceptam propria unicitate.

Prin comparatie, te pozitionezi intr-un fel sau altul fata de altcineva, si asa ai impresia ca aflii de fapt ceva despre tine insuti…

Acum, exista diferite moduri de a te compara. Te poti compara cu cineva pentru a stabili daca acel om iti este superior sau inferior. Sau, te poti compara doar pentru a evidentia ca acel om este diferit de tine, si ca amandoi sunteti unici in felul vostru.

Comparatia in sine nu este buna sau rea. Pozitia din care o faci, o tranforma in ceva benefic, sau in ceva distructiv.

Cand te compari pentru a descoperi daca esti mai bun sau mai rau, esti mai mult focusat pe altii decat pe tine. Te masori incontinuu cu o persoana sau alta, pentru a descoperi ceea ce iti lipseste.

Acesta este unul dintre motivele pentru care o luam pe carari gresite – iarba va pare mereu mai verde in gradina altcuiva – asa ca sarim gardul si uitam sa ne ingrijim de propria gradina. 🙂

Competitia din aceasta perspectiva este o lupta chinuitoare si nesfarsita. Si partea aiurea este ca in acest fel, te raportezi tot timpul la standardele altcuiva – vrei sa ajungi la nivelul lui de bine, nu neaparat la cel care iti este cel mai potrivit tie.

Cand te tot timpul cu alta persoana, esti condus in mod inconstient de idea ca iti lipseste ceva. Si daca iti lipseste ceva, trebuie sa obtii acel lucru care iti poate umple golul.

Pe de alta parte, se afla cei care se compara doar in sensul ca sunt constienti de diferente. La aceste persoane, increderea in sine si acceptarea de sine, sunt la nivele ridicate. Pentru ei, competitia cea mai apriga este cu ei insisi.

Poate asta este una dintre diferentele intre majoritatea oamenilor, si cei care au realizat lucruri remarcabile: followeri si leaderi.

Cele mai multe persoane se raporteaza la ceilalti si vor sa obtina ceea ce pare demn de avut de la ceilalti. Nu stiu ceea ce vor cu adevarat, asa ca se multumesc cu ceva ce este la vedere si dupa care alerga majoritatea.

Dar mai sunt si oameni care sunt motivati din interior– ei ard de pasiune pentru a-si transforma in realitate propria viziune. Stiu ca sunt unici, iar ceea ce-i stimuleaza cu adevarat este depasirea propriilor limite.

♣♣♣

Ce am invatat eu din aceasta poveste:

  • atunci cand te concentrezi asupra altora, pierzi o parte din energia pe care ai putea sa o folosesti in scop personal;
  • cea mai sanatoasa forma de competitie este cea cu sine insusi;
  • bucuria si excelenta vin atunci cand esti focusat pe propriul tel si pentru a-l implini, dai tot ceea ce ai mai bun, aici si acum;

Tu obisnuiesti sa te compari? Te concentrezi asupra persoanelor pe care le consideri superioare sau a celor inferioare? Te entuziasmeaza mai mult competititia cu altii sau faptul de a-ti depasi propriile bariere?

Nu spun acum sa nu te mai compari – o sa o faci oricum din obisnuinta… Insa de fiecare data cand faci acest lucru, poti fi constient de ceea ce faci, si de efectele pe care le are.

Si de fiecare data cand observi ca te compari, cauta in tine un lucru bun, de valoare, un lucru care merita apreciere si admiratie. Astfel, poate vei invata sa-ti recunosti si accepti propria unicitate.

Cu drag,

Elena

PS: Lorena, multumesc frumos pentru povestioara! Te imbratisez cu drag. 🙂

 

 

Da mai departe:
  • 43
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>