Cine are dreptate cand apar pareri diferite – tu sau celalalt?

Author: Elena This entry was posted in Experiente personale and tagged .

Azi …

Azi am sa-ti povestesc despre doua mici intamplari. Doua intamplari care m-au facut sa inteleg ca judecatile nostre de valoare sunt de obicei lipsite de sens.

perspective

La un workshop despre relatii de cuplu – pentru femei – mai toate participantele discutau despre greutatile care apar la un moment dat in relatie. Ba ca nu este suficienta comunicare, ba ca rutina omoara tot farmecul, ca lucrurile sa complica odata ce apar copiii, ca exista certuri din cauza banilor… Cum tot disecam noi situatiile astea, in cautarea unor solutii, una dintre participante – care pana atunci nu spusese nimic – ne-a dezvaluit perspectiva ei :

Va tot aud ca va plangeti de ceea ce nu merge in relatiile voastre. Ei bine, pentru mine marea problema e ca nu am o relatie ! Sunt inteligenta, independenta si arat destul de bine, dar nu reusesc sa gasesc pe cineva alaturi de care sa fiu in relatie.

Voi va plangeti de rutina si de lipsa de comunicare, insa cat de mult mi-as dori eu rutina aia ! 

♣ ♣ ♣ 

Intr-o zi, discutam cu bona lui Bibi, si ma plangeam de faptul ca trebuie sa ii fac mancare zilnic, si de multe ori nici nu vrea sa guste din ea.

Doamna m-a oprit din elanul nemultumirii, si mi-a spus cu hotarare :

 Eeeiii, dar nu va mai plangeti atat ! Doar aveti atatea aparate care va usureaza munca! Si eu a trebuit sa le fac mancare fetelor mele, si nu am avut parte de asa ajutor.

♣ ♣ ♣ 

 

In primul caz, cine are mai mare dreptate sa se planga ? Femeile care au probleme in cuplu, sau cea care vrea pur si simplu o relatie, si nu reuseste ?

Iar in al doua situatie, aveam dreptul sa fiu nemultumita? Sau tot adevarul era de partea doamnei ?

 

Ei bine,  dreptatea si adevarul nu sunt nici de o parte nici de alta.

Fiecare are dreptate in felul lui, dar nu la modul absolut. Fiecare vorbeste din perspectiva lui, si ii  este greu sa o inteleaga pe a celuilalt.

Daca intrebi o persoana care traieste intr-o relatie nefericita, ce parere are despre cineva care e singur, e posibil sa zica : «Ar trebui sa fie bucuros! Are mai putine batai de cap sa se faca inteles de partener, se bucura de mai multa libertate, si nu trebuie sa tina cont de altcineva atunci cand isi face planuri. »

Fiecare vede jumatatea lui de pahar, pentru ca este prins in situatia respectiva de viata.

Cand esti singur asta e realitatea ta. Cand esti in cuplu, traiesti in alta realitate.

Si chiar doua persoane implicate in relatii sunt fata in fata, tot traiesc realitati diferite.

Si asta se aplica in toate domeniile, nu doar in relatii.

Nu iti poti compara situatia cu a altuia, pentru ca oricum traiti pe planete diferite.

Ceea ce iti trebuie tie acum, altul nu pretuieste pentru ca nu are aceeasi nevoie.

Ceea ce simti tu cu adevarat, altcineva nu poate sa priceapa. Si nici tu nu poti pricepe ce se intampla in interiorul lui.

Pentru ca fiecare priveste prin ochelarii lui colorati. Tu ai valorile si nevoile tale. Ale lui sunt diferite.

In plus, tu ai o experienta de viata si dorinte personale proprii. Iar ale ale lui sunt altfel.

Prin urmare, ce rost are sa iti compari universul tau cu al altcuiva ?

Solutiile tale sunt valabile pentru tine. Agrumentele pe care la folosesti au efect asupra ta, dar nu-l lumineaza cu nimic pe altul.

 

Deci, Care-s concluziile?

Atunci cand cineva are o parere diferita de a ta, nu te arunca sa il combati. Nu sti nimic despre situatia pe care o traieste, nici care e cauza reala a atiutudinii lui.

Pe de alta parte, atunci cand ceilati se arunca sa iti dea sfaturi sau sa te convinga de parerea lor, nu te lasa influentat prea usor. Poate ca iti vor binele, dar il vad din punctul lor de vedere, si e posibil ca tie sa nu ti se potriveasca.

 

Judecatile nostre de valoare nu au nici un sens, daca nu facem efortul sa intelegem ce se intampla cu adevarat, cu noi si cu ceilalti. De asta traim asa straini unul de altul, si asa de singuri.

Te salut cu drag,

Elena

sursa foto: Hartwig HKD 

Da mai departe:
  • 22
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>