Coaching

 

M-am indragostit de coaching atunci cand atunci cand am inceput sa simt efectele pozitive in viata mea.

Nu a fost dragoste la prima vedere. Desi incepusem formarea in coaching cu Tony Robbins, eram destul de sceptica. De fapt, avem impresia ca numai geniile ca Tony Robbins (asa il consideram eu 🙂 ), pot genera schimbari adevarate in interiorul oamenilor.

Intre timp, am inceput sa practic (tin sesiuni de coaching, dar sunt si client), si m-am convins ca este o metoda care imi place, si care functioneaza (atunci cand vrei sa iti schimbi viata in bine).

Ce imi place la coaching:

 • Iti permite sa preiei carma vietii tale – la inceput cu ajutor, apoi din ce in ce mai independent.
 • In coaching, nu iti spune coach-ul („specialistul”) ce ai de facut, nici nu primesti sfaturi. Asta prinde bine, pentru ca eu urasc sa mi se spuna ce sa fac, si nici dupa sfaturi necerute nu ma omor.
 • Meritele pentru reusita sunt ale tale – pentru ca tu esti cel care conduce, si face alegeri.
 • Ajungi sa te cunosti mai bine, si sa intelegi cum functionezi tu ca om – prinde bine atunci cand decizi sa descoperi care este chemarea sufletului tau, si incepi un proces de autocunoastere.
 • Obtii rezultate concrete la problemele tale – daca vrei o relatie reusita, ai cadrul in care sa iti pui mintea la contributie ca sa obtii acea relatie; daca vrei mai multi bani, asemenea.
 • Ajungi sa iti descoperi puncte forte, acolo unde nici nu credeai.
 • Elimini tipare de gandire care te incurca, si iesi din cercul vicios al gandurilor distructive – in timp, bineinteles.
 • Ai pe cineva alaturi, care te ajuta sa mentii o directie clara de actiune – eu am apelat la un coach in momentul in care mi-am dat seama ca sunt in blocaj. Stiam destule metode si  exercitii de dezvoltare personala, dar eram prea ingropata in probleme, si nu aveam o viziune de ansamblu.
 • Castigi Timp. Poate ca la un moment dat vei avea singur declicul care iti trebuie pentru a avansa, dar cand?

 

Daca nu ai auzit niciodata pana acum despre coaching:

Coaching a fost preluat din sport, si la baza insemna „a antrena”. Totusi, nimeni nu antreneaza pe nimeni. Coach-ul (cel care ofera coaching) te ajuta sa iti orientezi atentia de la trecut spre prezent si viitor, si de la problema spre ceea ce poti face, deci spre solutii. 

Vazuta din afara, o sedinta de coaching poate parea o discutie normala, dar este mai mult decat atat. Prin coaching ai ocazia sa realizezi mai bine ce iti doresti,  sa iti dai seama care sunt lucrurile care te blocheaza si sa le elimini, si sa gasesti solutii la care poate nu te-ai fi gandit niciodata in mod normal. In plus, coachingul este un proces care te orienteaza spre actiune, iar asta este singura cale de a evolua si de a vedea schimbari in viata.

In mod normal, rezultatele se pot vedea dupa cateva sedinte de coaching, dar sunt si cazuri in care problema poate fi rezolvata intr-o singura sesiune.

De obicei, o sedinta de coaching dureaza 60 de minute, si se poate desfasura fata in fata, pe Skype, sau  la telefon.

Ce nu este coachingul:

 • Coachingul nu e o metoda prin care altcineva iti spune ce sa faci.
 • Nu este o discutie normala, chiar daca poate pare asa. Este un cadru in care ar trebui sa te simti ascultat, sprijinit si stimulat. 
 • Nu este o metoda prin care sa ramai blocat, luni sau ani, in zona problemelor din trecut. Focusul este pe ceea ce poti face acum, ca sa iti fie bine pe viitor.
 • Ceea ce discuti in cadrul sedintei, nu este de domeniu public. Ramane intre client si coach.
 • Nu este o discutie in care sa fii „descusut” inutil, sau sa te simti presat. Tu decizi ce spui, cat spui, si cat esti dispus sa actionezi.  In functie de gradul tau de implicare, vei obtine rezultate.  

 

DE RETINUT:

 • Nu are rost sa faci coaching, daca nu esti dispus sa actionezi pentru a-ti imbunatati viata.

 

Daca te intreseaza sa stii mai multe despre coaching, sau ai o problema pentru care vrei sa gasesti solutii,  imi poti  scrie la adresa elena.dobre2005@gmail.com, sau ma poti contacta  la numarul: 0720036002.

 Vezi si: Ce spun Clientii si Colaboratorii

Ma poti gasi si pe Facebook aici, sau pe pagina dedicata acestui blog: RelatiiAutentice.

Spor in toate! Te salut cu drag! 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>