Cum influenteaza valorile personale, relatiile cu cei din jur

Author: Elena - Posted in : Autocunoastere (Relatia ta cu tine), Relatii Sociale.

Acum o saptamana, in cadrul intalnirii organizate de Coaching Support Group Bucuresti, am avut ocazia sa descopar cateva aspecte interesante, legate de un subiect care ma preocupa de ceva vreme: valorile personale.

Impreuna cu invitata serii, Cristina Mihai, am dezbatut aceasta tema si am descoperit ca, pentru a putea avea o viata implinita, este important sa iti cunosti si sa iti traiesti valorile personale.

Valorile sunt acele elemente strans legate de fiinta ta, de identitatea ta ca persoana. Valorile definesc ceea ce este cu adevarat important pentru tine in viata. Si, in functie de ceea ce consideri cu adevarat important, viata ta poate lua o directie sau alta.

Nu putem spune ca unele valori sunt mai speciale decat altele. Ce este mai important: Iubirea sau Cariera? Siguranta sau Libertatea?

La radacina, totul depinde doar de optiunile si de preferintele personale.

Una dintre temele care mi-au atras atentia in cadrul acestei intalniri, a fost cea legata de impactul pe care il au valorile in relatia coach-client. Am extins un pic ideea si m-am intrebat care este impactul valorilor in relatiile inter-umane, atat pe plan personal cat si profesional.

diferente

Sursa foto aici.

Cum valorile sunt elemente atat de intim legate de fiinta ta, reactia naturala este aceea de a le apara, atunci cand interactionezi cu o persoana care are un sistem de valori diferit de al  tau.

In functie de valorile tale, te poti apropia de anumite persoane iar de altele te vei indeparta. Poate ai observat ca iti este usor sa legi prietenii cu unii oameni, iar cu altii nu te intereseaza deloc sa petreci timpul. In primul caz, gasesti o gramada de puncte in comun iar in cel de-al doilea, simti ca nu aveti aproape nimic de impartit.

Lucrurile sunt relativ simple, in cazul prietenilor. Ai control total si tu decizi cu cine iti petreci timpul liber.

Din pacate, sau din fericire, nu este posibil sa alegi mereu. In anumite situatii, vrei nu vrei, trebuie sa interactionezi chiar cu acei oameni care au valori opuse tie.

De obicei, tendinta instinctiva este sa pui o bariera intre tine si celalalt si sa ii aplici o eticheta, fara sa mai incerci macar sa-i explorezi un pic universul. Te limitezi la o interactiune formala, doar pentru ca esti fortat de situatie.

Totusi, atunci cand reusesti sa te deschizi in fata cuiva diferit, ai sansa de a descoperi o perspectiva a lucrurilor cu totul noua. Nu e nevoie sa fii de acord cu perspectiva celuilat, dar o poti accepta ca pe un alt fel de realitate. Si, cine stie, poate inconstient, vei extrage de acolo ceva valoros pentru tine.

La unul din cursurile la care am participat, am fost nevoita sa lucrez un exercitiu, cu o persoana necunoscuta si pe care am “simtit-o” ca avand valori diferite de ale mele.

Bineinteles, exercitiul nu a decurs la fel de lin ca in situatia in care m-ar fi ghidat o persoana asemanatoare mie. La sfarsitul exercitiului, ma simteam frustrata pentru ca nu reusisem sa ma concentrez suficient si sa obtin solutii mai bune.

Si povestea nu s-a incheiat aici. Aceasta persoana nu a rezistat tentatiei si mi-a spus parerea ei despre modul meu de a opera in situatia respectiva. Eu m-am retras frumusel, spunandu-mi in minte ca “nu intelege deloc situatia mea” si ca “un ghid nu are de ce sa-si dea cu parerea ”...

Apoi mai m-am calmat, si am realizat ca in anumite privinte avea dreptate. Prin interventia ei m-a facut sa observ niste aspecte pe care singura nu le-as fi luat in considerare. Asa ca m-am dus sa-i multumesc pentru ca, datorita ei, situatia imi devenise mult mai clara.

Asadar, intrebarea ramane: e mai indicat sa interactionezi cu persoane diferite sau asemanatoare?

Atunci cand ai o problema de rezolvat si cauti un coach care sa te ajute, oare ce este mai bine sa alegi? Este mai eficient sa lucrezi cu o persoana cu un sistem de valori asemanator celui personal, sau este de preferat cealalata varianta?

Mi-am dat seama ca exista plusuri si minusuri in ambele situatii:

Avantaje atunci cand lucrezi cu un coach cu un sistem de valori asemanator:

 • simti ca persoana cealalta te poate intelege cu adevarat;
 • este posibil ca persoana sa se fi confruntat cu o situatie asemanatoare si sa inteleaga rapid riscurile la care te expui;
 • poti primi provocari potrivite pentru tine si situatia in care te aflii;

 Dezavantaje:

 •  exista riscul ca persoana respectiva sa confunde situatia ta, cu situatia personala din trecut si, inconstient, sa incerce sa te indrume spre acelasi tip de solutii;

Atunci cand lucrezi cu cineva cu un sistem de valori diferit, poti descoperi urmatoarele avantaje:

 •  obtii o abordare noua si interesanta a problemei;
 • ai posibilitatea de a constientiza aspecte ale situatie de care inainte nu iti dadeai seama;

Dezavantaje:

 •  exista riscul sa fii ghidat spre solutii care nu sunt neaparat in concordanta cu felul tau de a fi si cu viziunea ta de viata;
 • Poti avea senzatia ca nu esti inteles, si atunci nu te vei mai putea implica 100% in proces;

Indiferent de avantaje si dezavantaje, cand esti pus in situatia de a-ti alege un coach, cel mai probabil, vei alege acea persoana care te atrage cel mai tare. Este si asta un fel de seductie, si implica un anumit tip de „chimie”. Adica vei alege acea persoana care simti tu ca te va ajuta cel mai mult in atingerea scopului propus.

Indiferent de alegere, indiferent de rezultat, poti extrage ceva benefic din acea experienta si acea interactiune.  Pentru ca,  indiferent de valorile sale, orice om ne iese in cale, ne imbogateste viata si ne poate invata ceva folositor.

Mult succes in descoperirea si trairea valorilor personale! 🙂

Da mai departe:
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>