Cum iti dai seama daca te respecti pe tine

Author: Elena This entry was posted in Autocunoastere (Relatia ta cu tine) and tagged , , , .

….

Cand altcineva ne vorbeste urat, sau face ceva ce nu ne place, ne simtim imediat iritati. Spunem ca aceea persoana nu ne respecta.

Cum ramane insa cu respectul  pe care ni-l acordam noi singuri ?

Sunt din ce in ce mai convinsa ca totul porneste de la interior. Exteriorul doar ne indica cat de bine suntem calibrati.

Respect

Nu e neaparat adevarat ca, atunci cand te respecti tu ca om, o sa atragi doar persoane care te respecta. Viata e complexa, si o sa intalnesti in continuare tot felul de oameni. Insa o sa pastrezi in viata ta acele persoane, si acele situatii, de la care simti acelasi respect pe care ti-l acorzi tie insuti.

.

.

Ce se intampla cand nu te respecti

Cand tu nu te respecti, o sa spui adesea «da», atunci cand vrei sa zici de fapt  «nu». Sau, daca zici nu, te vei simti vinovat.  

Atunci cand nu te respecti, accepti in viata ta persoane care iti fac rau. Accepti de asemenea situatii care nu iti convin. Fie ca o faci din frica, sau pentru a nu-i supara pe altii (tot o forma de frica), rezultatul este acelasi. In felul, asta multi oameni raman in relatii nesatisfacatoare (unele chiar abuzive), sau se complac intr-un job in care se simt complet nefericiti.

Atunci cand nu-ti acorzi respect, le permiti altora sa profite de pe urma ta, sa te abureasca, sa nu-si respecte promisiunile. Ba mai mult, nici tu nu-ti respecti promisiunile personale.

Cand nu stii sa te respecti, iti e frica sa cunosti sau sa spui adevarul tau. Te complaci in nefericire. Si nu iti dai macar dreptul sa lupti pentru o viata mai buna.

.

.

Ce se intampla cand incepi sa te respecti

In primul rand, atunci cand te respecti, vei crede ca meriti. Meriti sa fii tratat ok, si sa ai parte de lucruri bune. Asa ca vei pastra alaturi oamenii care iti arata pretuire. Vei ramane in locurile in care sti ca iti sunt prielnice. Locurile in care simti ca poti evolua.

In momentul in care te respecti, parerea altora devine secundara. Nu e vorba ca nu mai tii cont de ceea ce spun ceilalti. Doar ca, ceea ce crede unul sau altul nu te mai destabilizeaza. Parerile altora, iti arata alte perspective din care poti invata.  Nu mai cauti confirmarile la ceilalti, ci stii ca raspunsurile la problemele tale, tot la tine la gasesti.

Cand te respecti iti onorezi promisiunile, fata de tine si fata de ceilalti. Si astepti de la ceilalti sa isi onoreze promisiunile la randul lor.

Cand te respecti, iti permiti sa fii sincer. In primul rand cu tine.  Iti permiti sa vezi care sunt punctele tari, si unde mai scartaie. Si nu ti-e frica sa te arati in fata altora, asa cum esti la momentul actual.  Pentru ca viata nu este despre a fii perfect. Este despre a explora, a invata si a creste.

Cand te respecti, iti dai seama ca timpul tau este pretios. Pentru ca nu mai poti intoarce inapoi nici o secunda trecuta. Asa ca iti folosesti timpul cat mai eficient posibil, pentru a te bucura de ce ai. Si pentru a construi o viata cu sens.

Atunci cand te respecti, iti dai seama ca esti cea mai importanta persoana din viata ta. Esti eroul filmului in care joci, si nu mai accepti sa te comporti ca  un figurant. Iti clarifici care iti sunt nevoile reale, ce vrei de la viata, si iti joci rolul cat de bine poti.

.

Respectul merge mana in mana cu curajul si increderea in sine. Nu o poti creste pe una fara a le spori si pe celelalte.

Vestea buna este ca in interiorul tau poate creste orice vrei sa cultivi. Vrei mai mult respect, acorda-ti mai mult respect. Poti incepe prin a spune « nu », atunci cand simti ca e « nu ». Sau, poti macar sa recunosti in fata ta de fiecare data cand te tradezi pe tine insuti. Cand incetezi sa mai tii capul sub nisip, devine clar de ce esti acolo unde esti, si de ce te simti rau. Si, picatura cu picatura, mai devreme sau mai tarziu, tot va trebui sa decizi sa iei atitudine.

.

Degeaba astepti respect in exterior, cand la interior nu dai doi bani pe tine. Tu singur trebuie sa iti sai seama de valoarea ta ca om, si sa iti dai credit. Ceea ce vine apoi, de la altii, e doar bonus.

.

Te salut cu drag,

Elena

Da mai departe:
  • 81
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>