De ce apare suferinta si cum o putem opri

Author: Elena This entry was posted in Autocunoastere (Relatia ta cu tine), Experiente personale and tagged , , , .

„Dacă rezolvăm un conflict în mod constructiv, îi îndreptăm energia înspre creativitate şi dezvoltare.”

Kenneth Kaye

Unul dintre lucrurile pe care le avem noi oamenii in comun, este suferinta. Aceasta poate fi fizica sau mentala, dar tot suferinta se numeste.

Iar una dintre cele mai intalnite surse de suferinta, o reprezinta relatiile defectuoase.

Cei mai multi dintre noi, am avut o sumedenie de neintelegeri cu alte persoane, din motive mai mult sau mai putin intemeiate. Nu ne place sa fim contrazisi, judecati, nerespectati sau neintelesi. Si, atunci cand apare o situatie conflictuala, celalalt se transforma din bun priete, in “dusmanul” nostru aprig.

Partea interesanta este ca, la rastimpuri, se intampla sa avem conflicte chiar cu noi insine. Acestea dor cel mai tare, si pot ramane prezente de-a lungul anilor, rapindu-ne din libertatea interioara si din energie.

 conflict

sursa foto aici

Chiar daca nu imi plac situatiile tensionate, si fac tot posibilul pentru a le dezamorsa, atunci cand apar, sunt momente in care ma trezesc tarata direct in mijlocul luptei.

Am observat ca aceste lucruri apar, cel mai adesea, fie pentru ca este o perioada in care am mai putina energie (perioada de oboseala sau stres), fie pentru ca ma regasesc in compania unei persoane care isi doreste neaparat sa se certe.

 ♣♣♣

Intr-una din zile, o astfel de neintelegere, a avut loc chiar cu o persoana la care tin foarte tare.

Asa cum se intampla de obicei, totul a pornit de la un lucru banal, o interpretare gresita a unor cuvinte. Si, ca de obicei, o fost nevoie de o mica scanteie, pentru ca totul sa ia foc.

In urma momentului tensionat, am ramas cu un gust amar, si cu multe ganduri negre. Desi incercam sa imi regasesc pacea, mintea se tot zbatea sa gaseasca argumente pentru faptul ca eu am dreptate si celalalt greseste.

Pe parcursul zilei, in timp ce faceam alte activitati, erau o serie de ganduri care reveneau obsesiv:

“De acum incolo, n-o sa mai imi pese atat de mult de omul asta! O sa imi pese mai mult de mine, si n-o sa mai acord asa mult din timpul si energia mea…”

“Si eu care credeam ca avem lucruri importante in comun! M-am inselat atat de tare”.

Printre miile de ganduri care imi travesau mintea, a sosit si intrebarea:

“M-a suparat asa de tare, incat sa vreau sa-i fie rau?”.

M-a socat acesta intrebare, si m-a facut sa ies un pic din transa in care intrasem. Am realizat ca, in nici un caz nu as vrea ca acelei persoane sa-i fie rau. Am mai realizat apoi, ca inca sunt multe lucruri pe care le iubesc la persoana respectiva, si ca motivul pentru care ne certasem, nici nu era asa de important.

Am inceput sa ma observ pe mine si acele ganduri negre care se tot incapatanau sa revina.

Mi-am dat seama ca tot acest tumult interior imi facea rau fizic. Pe masura ce gandeam intr-un mod negativ, si ma incrancenam impotriva celuilalt, simteam o durere intensa in zona pieptului.

Era clar ca incercam sa ma apar de suferinta printr-o metoda gresita – luptand sa-l indepartez pe celalat de inima mea. Ma fortam sa tai legaturile emotionale si sa ma detasez, prin intermediul gandurilor mele negative, insa efectul era exact invers.

Si atunci am avut o revelatie. Am realizat ca suferinta izvora din faptul ca nu mai imi dadeam voie sa iubesc.

Aceasta revelatie m-a ajutat sa ies din acel spatiu al supararii, si sa incep sa caut metoda cea mai buna, pentru mine si pentru persoana cealalta, de a restabili o relatie armonioasa.

 ♣♣♣

Cand avem conflicte, cu oricine ar fi, ramanem in urma lor zguduiti si storsi de energie. Insa, suferinta este cu atat mai vie cand aceste neintelegeri au loc cu persoanele pe carele iubim.

Daca o persoana trezeste in interiorul nostru o rana, automat intram in defensiva, si refuzam sa mai simtim iubirea fata de aceasta. Incercam sa inecam suferinta prin faptul ca ne inchidem inima. Insa, tocmai acest gest ne afunda si mai adanc in bezna, si ne rapeste bucuria de a trai.

Problema majoritatii oamenilor este credinta ca iubirea trebuie meritata, cand ea doar trebuie simtita si daruita.

Atunci cand au o neintelegere cu cineva, cei mai multi oameni aleg sa dea o bila neagra celuilalt, adica sa isi retraga din iubire, sau chiar sa rupa de tot relatia.

Putini sunt aceia care fac efortul sa inteleaga pozitia celuilalt, sa accepte, si sa iubeasca la fel de mult. Ar fi benefic sa invatam din comportamentul acestor oameni, pentru ca ei sunt mai aproape de fericire, decat majoritatea.

Cu siguranta am fi mai fericiti si mai vii, iar lumea ar fi un loc mai frumos, daca am reusi sa iubim orice ar fi.

Cu drag,

Elena

Da mai departe:
  • 45
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>