Iubiri toxice: oameni alaturi de care relatiile sunt un calvar

Author: Elena This entry was posted in Familie, Relatii de Cuplu and tagged , , , , , .

In mod normal, militez pentru rezolvarea problemelor aparute in cuplu. Totusi, viata alaturi de anumiti oameni poate fi extrem de dificila.

Sunt iubiri care te storc de energie, si te aduc pe marginea prapastiei. In asemenea situatii, iubirea se transforma in otrava. otrava

In cartea sa, “Iubiri toxice”, psihologul Walter Riso ne prezinta 8 tipuri de oameni, alaturi de care relatiile pot fi foarte dificile.

Desi aveam impresia ca persoanele dificile sunt extrem de putine, se pare ca 20% din populatie se incadreaza intr-una dintre cele 8 tipologii.

Sa fim deci atenti cui ii daruim inima…

Astazi voi vorbi despre primul tip: histrionul sau personalitatea teatrala.

Tipul histrionic sau personalitatea teatrala

Personalitatea Teatrala

Cum il/o recunosti:

 • Acest tip de persoana, poate trece  cu greu neobservata. De fapt, scopul ei suprem este acela de a fii tot timpul in centrul atentiei. E un soi de vampir energetic, care se hraneste cu atentia celorlati. 
 • Histrionii se fac in primul rand remarcati datorita aspectului fizic  placut si/sau a vestimentatiei pe care o abordeaza – pun mare pret pe felul in care arata.
 • Apoi sunt exuberanti, vorbareti, expansivi, dramatici si plini de energie. Viata este scena lor, iar ceilalti sunt spectatori veniti sa-i aclame.
 • De obicei, ei sunt sufletul petrecerii.
 • Sunt foarte darnici cu complimentele, chiar daca persoana nu le merita cu adevarat.
 • Pentru ei lucrurile sunt fie in alb fie in negru, iar acest lucru se reflecta in modul in care se exprima. Sunt, fie extreme de fericiti: 

  “Este cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat in viata”,

  fie complet nefericiti:

  “Sunt distrus, sufar teribil!”

 • Pun multa pasiune in tot ceea ce fac
 • Le place sa se joace cu ceilalti, sa faca cuceriri si sa isi testeze forta de seductie

Poate ai cunoscut deja o persoana care de la prima intalnire ti s-a parut extrem de deschisa si de prietenoasa, cu un magnetism aparte, si care atragea toate privirile.

Eu am cunoscut mai multe asemenea persoane. Chiar mi-am dorit intr-o anumita perioada sa fiu asa. Se pare ca, odata cu trecerea vremii, devenim mai intelepti. 🙂

 

Care sunt problemele in relatia cu un histrion

La prima vedere, sunt atat de interesanti si de stralucitori, incat este greu de crezut ca asocierea cu ei poate avea parti negative. Si totusi, exista destule probleme…

Pentru unele persoane, prima problema ar fi inceperea unei relatii cu un histrion.

Personalitatea teatrala, da impresia ca este foarte usor de abordat, si ca se poate ajunge rapid la intimitate. Totusi, unii histrioni prefera o apropiere superficiala. Pe ei, ii incanta mai mult jocul cuceririi, decat  intimitatea. Gasesc ca fiorii din timpul vanatorii de inimi, sunt mai intensi decat sexul propriu-zis.

Daca reusesti sa incepi o relatie cu un histrion, aceasta poate fi descrisa astfel: plina de pasiune si tumultoasa. Fericirea intr-un asemenea cuplu este, de obicei, de scurta durata.

Mentinerea relatiei cu o personalitate teatrala, va presupune un enorm consum energetic, din partea partenerului.

Histrionul va avea pretentia ca partenerul sa i se dedice complet. I se va parea complet normal ca intreaga existenta a celuilalt sa graviteze in jurul lui. Este drept ca personalitatea teatrala  ii va darui celuilalt laude si varietate, dar nu va putea sa acorde echilibru si liniste.

Orice critica sau dorinta a partenerului de a avea parte de intimitate, va fi interpretata de histrion drept lipsa de iubire. De asemenea, daca partenerul inceteaza sa isi arate admiratia fata de spendoarea histrionului, problemele nu vor intarzia sa apara.isterie

Histrionul isi va face cunoscuta durerea intr-un mod vehement, isteric si teatral. Iar faptul ca lucrurile se desfasoara in vazul altora, nu va reprezenta o problema.

O asemenea relatie, este o piatra de incercare pentru cei care au ca valori libertatea, discretia, pacea si respectul reciproc.

Cine sunt „victimele” personalitatii teatrale?

De regula, exista 3 categorii de oameni care se simt atrasi de personalitatea teatrala:

 • Cei interesati de relatii usoare, care datorita comportamentului libertin al histrionilor au impresia ca acestia sunt usor de cucerit
 • Persoanele introvertite, care sunt atrase de opusul lor, cei care par sa se descurce cu usurinta in societate
 • Cei cu stima sine scazuta, care vad in asocierea cu un histrion confirmarea propriei valori

Ce este de facut daca esti in relatie cu o personalitate teatrala.

Unii histrioni pot ajunge sa inteleaga faptul ca au un comportamet dificil pentru ceilalti, si pot reusi sa se trateze intr-o oarecare masura.

Pentru cei aflati in relatii cu personalitati teatrale, exista doua alternative.

Prima varianta ar fi aceea de a se supune. Asta ar insemna sa incerce sa ii faca pe plac histrionului:

 • Sa nu il contrazica sau il critice niciodata
 • Sa isi arate plini de entuziasm admiratia pentru histrion, si asta de mai multe ori pe zi
 • Sa ii accepte comportamentul libertin si nesabuit
 • Sa renunte la activitatile personale, in favoarea petrecerii timpului cu histrionul

A doua varianta, este aceea de a lupta sa il schimbe pe cel cu personalitate teatrala:

 • Sa il contrazica ori de cate ori nu sunt de aceeasi parere
 • Sa aiba activitati personale, fara compania histrionului
 • Sa isi rezerve timp doar pentru ei
 • Sa isi atentioneze partenerul atunci cand este prea libertin in public

Oricare varianta va fi aleasa, partenerul celor cu personalitate teatrala, trebuie sa fie pregatit sa depuna efort, si consume multa enegie.

 

Care sunt lectiile personalitatii teatrale

Desi le place sa capteze atentia celor din jur, si par foarte increzatori, histrionii au probleme legate de stima de sine. Ei oscileaza intre doua stari opuse:

 • Cand nu ii baga nimeni in seama, au impresia ca nu sunt buni de nimic
 • Atunci cand sunt in centrul atentiei, cred despre ei ca sunt cei mai grozavi

Stima de sine a personalitatii teatrale, este legata de efectul pe care ii au asupra altora. Cred ca valoarea lor este data de cat de mult ii plac cei din jur.

De asemenea, histrionii se lasa condusi mai mult de emotii, si apeleaza prea putin la partea rationala. Ei nu analizeaza evenimentele, ci actioneaza  intr-un mod impulsiv. De aici apar comportamentele lor exagerate, crizele de isterie si dramele.

Lectiile principale ale histrionilor sunt acelea de a invata sa isi gestioneze emotiile, si de a intelege ca valoarea lor ca oameni nu are legatura cu impresia pe care o produc celor din jur.

♣♣♣

Desi sunt personalitati dificile, intentiile histrionilor nu sunt indreptate spre a face rau celor din jur. Cu un pic de ajutor si vointa proprie, ei ar putea sa invete sa devina mai echilibrati, si mai putin obositori.

Daca esti histrion, sper ca acest articol te va ajuta sa intelegi cateva lucruri in plus despre tine. Daca esti partenerul unei personalitati teatrale, poate iti vei da seama de ce iubita / iubitul tau, se comporta in moduri pe care iti este greu sa le tolerezi.

Toti avem nevoi personale. Si toti meritam sa fim iubiti. Trebuie doar sa invatam sa crestem impreuna prin iubire, nu sa il secam pe celalalt de resurse, in folosul propriu.

Te salut cu drag,

Elena

Da mai departe:
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Iubiri toxice: oameni alaturi de care relatiile sunt un calvar

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>