« Oare sunt o mama buna ? »

– una din intrebarile care traverseza macar odata mintea unei mame.

Mi s-a intamplat mie, si li s-a intamplat multor mamici pe care le cunosc.

mama_copil_educatie

 

Te intrebi daca ii acorzi suficient timp si atentie copilului, daca mananca ceea ce trebuie, daca e bine sau nu sa il certi,  pana unde sa ii acorzi libertate si unde sa spui stop… sunt zeci de asemanea intrebari care apar la un moment dat, si zeci de situatii in care incerci sa iti dai seama daca ai luat cele mai bune decizii.

Situatia este cu atat mai grea in ziua de azi, cand ai acces la  carti, site-uri, reviste, cursuri care te invata ceea ce trebuie sa faca un bun parinte. Multe dintre ele se bat cap in cap…  Pe langa toate astea, mai este si ceata  de sfatuitori, care stiu ei mai bine ce trebuie facut.

In asemenea context, e normal ca te intrebi daca esti o mama buna, sau o mama rea.

 

Asculta-ti instinctul

Asta este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le poti primi. Totusi nu e asa la indemana sa il pui in practica. 

Ca sa iti auzi instinctul, primul lucru pe care ar trebui sa il faci, este sa iti dai voie sa spui STOP. Stop tuturor sfaturilor, ideilor, sugestiilor. Sa iti dai voie sa  ai un moment de pace in care sa te intrebi pur si simplu « Ok, dar eu ce simt de fapt ? Ce simt eu ca este mai bine, pentru copil si pentru mine ?»

Ca sa te poti conecta cu propriul copil, ai mai intai nevoie sa fii mai intai conectata cu tine insati. Sa iti dai voie sa observi, sa simti si sa analizezi ce este mai bine pentru amandoi.  Doar intr-un asemenea cadru, poti regasi linistea si armonia, si poti sa simti bucuria de a fi mama.

Asta nu insemna ca asa vei fi sigura ca iei tot timpul deciziile corecte. Nimeni nu iti poate garanta ca lucrurile vor fi perfecte, dar poti fi sigura de un lucru :

 

Orice alegere ai luat, nu puteai lua alta mai buna la momentul respectiv.

Esti om. Ai propriile rani de vindecat, si propriile tale lectii de invatat. In plus, nu te-ai nascut  cu manualul «  cum sa fii mama perfecta » in maini, asa ca, majoritatea lucrurilor le vei descoperi din mers.

Intre ceea ce vrei, si ceea ce poti, exista o anumita diferenta.  Intotdeauna vei avea lucruri de indreptat (sau de acceptat) la tine insati, si intotdeuna vor fi momente mai bune si mai putin bune. Iar asta face parte din viata.

Da-ti silinta zi de zi, pune suflet si atentie in interactiunea cu copilul tau.  Sa cari la nesfarsit dupa tine, greselile trecutului, nu are nici un rost. Vinovatia nu ajuta cu nimic.

Ieri s-a dus, dar azi poti sa faci tot ce iti sta in putinta ca sa fii o mama asa cum iti doresti. Poti folosi tot ceea ce ai invatat, si ceea ce ai devenit, pentru a fi o mama inteleapta, o mama de la care copilul are ce observa si copia.

 

Da-ti silinta, dar fara sacrificii

Din dorinta de a fi mame perfecte, multe femei uita de ele insele. Se trezesc de dimineata cu gandul ca au lucruri de facut pentru copii, pentru casa….si alearga cat este ziua de lunga. Iar seara, ultimul gand tot pentru familie si pentru copii este.

Cand alergi dupa mirajul « mama perfecta », ajungi sa uiti un lucru esential:  esti mama, dar inainte de toate esti femeie. Ai nevoile tale, visele si dorintele tale, care nu au de ce sa fie legate de nimeni. Nici chiar de copii.  

Toate nevoile neimplinite, dorintele reprimate isi vor cere  la un moment dat drepturile. Fie vei rabufni si iti vei manifesta frustrarile tocmai acolo unde vrei sa fii perfecta : in relatia cu copii si cu sotul. Te vei trezi din senin ca iti vine sa tipi, sa recurgi la violenta, sau chiar sa iti iei lumea in cap.  Sau,  peste ani, vei ajunge sa le ceri copiilor sa se sacrifice la randul lor.

Mult mai sanatos este sa iti acorzi dreptul de a avea mai multe roluri. Acum esti mama, apoi esti doar iubita, si in anumite momente esti femeia care isi vede de planurile si de aspiratiile ei. Iar la capitolul asta totul este personalizat. Nu are nimeni dreptul sa iti spuna care este normalitatea, pentru ca nimeni nu poate vedea care sunt dorintele sufletului tau.

 

Cand iti  dai silinta, fara sacrificii, le daruiesti altora, dar numai dupa ce ti-ai recunoscut si onorat propriile nevoi. Si nu e vorba de nici un fel de egoism. Este vorba doar de a avea grija sa iti incarci propriile baterii, pentru a putea da mai departe. Pentru ca nu ai cum sa dai altceva decat ceea ce ai tu din belsug. Atunci cand ai echilibru si bucurie, asta le daruiesti si copiilor. Cand ai frustrari si  dorinte reprimate, le dai din astea.

 

Poate nu esti mama perfecta, dar esti cea mai buna

Mama perfecta nu exista, este doar o poza frumoasa dar fara suflet, asa ca nu ai cum sa fii asta. Insa esti cea mai buna mama pentru copilul tau. Atata timp cat telul tau este ca el sa fie fericit si implinit, esti o mama buna.

Esti o mama buna chiar si atunci cand gresesti,  tocmai pentru ca iti pui problema asa, si iti doresti ca lucrurile sa fie mai bune.

Esti cea mai buna mama pentru copilul tau. Pentru ca el te-a ales tocmai pe tine.

 

Te salut cu drag,

Elena

Sursa foto:aici

Da mai departe:
  • 38
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>