Metoda corecta de a creste copii echilibrati

Author: Elena This entry was posted in Experiente personale, Familie and tagged , , , .

“Poarta-te cu ceilalți asa cum ai vrea și tu sa fi tratat”

 metodacorectadecresterejpg

Nimeni nu se naște învățat, și nimeni nu știe din prima clipa cum sa fie un bun părinte.

Dacă pe partea fizica totul se desfășoară de la sine, pe plan psihic lucrurile stau diferit. Transformarea nu se întâmpla peste noapte, și avem nevoie de ceva mai mult timp sa ne obișnuim cu gândul ca suntem părinti.

Din punctul meu de vedere, cea mai provocatoare perioada este cea imediat după naștere, mai ales datorita nevoii de a te adapta rapid la noua “meserie”. Țin minte când am ajuns acasă de la maternitate, și ma gândeam cu groaza, cum o sa trecem peste prima noapte în care o sa fim singuri cu bebe… 🙂

Una dintre intrebarile care ne-au aparut in minte, in special imediat dupa nastere, era: “Unde o fi manualul de instrucțiuni??”

Iar instrucțiuni, sau sfaturi, apar destul de rapid, din toate părțile.

Bunicile, vecinele, doctorii, alte mame, experți de toate felurile, vor veni fiecare cu cate un sfat binevoitor, despre ceea ce trebuie și despre ce nu trebuie făcut.

Tu, ca proaspăt părinte, te trezești bombardat de toate aceste păreri și reguli, de multe ori contradictorii, neștiind care este cu adevărat demn de luat în seama.

Din fericire, în ziua de astăzi exista o mulțime de cărți sau site-uri în care putem găsi informații valoroase. Partea proasta este aceea ca și aici exista idei care se bat cap în cap.

De exemplu, sunt persoane pentru care ținutul bebelușului în brate, reprezinta o greșeala de neiertat. In schimb, alte mămici sunt capabile sa enumere zeci de beneficii ale purtării bebelușilor.

M-am framantat multa vreme, întrebându-mă care este versiunea corecta și cum este mai bine sa procedez. Am ascultat sfaturi de la numeroase persoane, am studiat cărți, și am citit sute de articole. Totuși, cel mai bun profesor, rămâne experienta cu propriul copil.

După opt luni de “bebelusie”, pot spune ca am ajuns la următoarele concluzii:

Cel mai important pentru un copil este sa simtă ca este iubit, și ca nevoile ii sunt respectate – lucruri valabile si pentru oamenii mari, de altfel. Prin urmare, când ii este foame, trebuie hrănit, când e murdar trebuie schimbat, când plânge trebuie descoperit de ce etc.

Crearea unui program este OK atât timp cat satisface condițiile de mai sus.

Fiecare copil este o ființa UNICA, iar părerile experților sau regulile din diverse cărți, nu trebuie musai sa fie valabile în cazul lui. Suntem, pana la urma ființe umane, nu roboti ce funcționează după un manual de instrucțiuni.

Toti copiii se nasc buni, iar faptul ca plâng, nu este menit sa ne enerveze pe noi, ci sa ne comunice faptul ca ceva nu le priește.

Bineînțeles, sunt unele momente în care o sa simțim ca ne ieșim din minți pentru ca bebe nu poate fi calmat. Dar o sa trecem mai ușor peste astfel de momente, atunci când avem convingerea ca bebelușul se comporta asa pentru ca are o suferința, nu pentru ca și-a pus in gând sa ne manipuleze.

Nu exista mod bun sau rău de a creste un copil – totul trebuie adaptat la nevoile copilului și ale părinților.

Pentru a putea oferi ceva de calitate copilului, părinții trebuie sa își aducă aminte sa aibă grija și de ei.

La capitolul acesta am avut destule de învățat. Este greu pana intri în rolul de părinte, iar apoi este greu sa îți amintești ca mai exista și alte aspecte ale vieții. In ritmul acesta riști sa uiți de propriile nevoi, care trebuiesc și ele satisfăcute.

Este logic ca nu ai ce sa oferi, atunci cand tu ai rezervele goale.

 ♣♣♣

La opt luni de când mi-am început misiunea de mama, pot spune ca timpul trece foarte repede. Provocările pot părea foarte dure pe moment, însa sunt teste ce scot la lumina partea puternica din noi.

Privind in urma, îmi dau seama ca cele mai bune decizii sunt acelea care vin din inima.

Acum, sunt mandra ca am reușit sa înving pornirile de moment, de multe ori egoiste. Relația care s-a creat intre noi și bebelușul nostru, este una plina de încredere și respect. Iar asta, zic eu, este o baza solida pentru a creste oameni frumoși.

Te salut cu drag,

Elena

Da mai departe:
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>