Relatia dintre un extravertit si un introvertit: ce probleme pot aparea?

Author: Elena This entry was posted in Familie, Relatii de Cuplu and tagged , , , .

“O casnicie excelenta nu este aceea in care un cuplu perfect este impreuna, ci una in care un cuplu imperfect invata sa se bucure de deosebirile dintre ei.”

Dave Meurer

relatia extravertit introvertit

 Sursa foto aici

In ultimele cateva zile, am gasit in repetate randuri articole legate de compatibilitatea dintre un extravertit si un introvertit. In plus, in cadrul discutiei cu o prietena, firul conversatiei s-a oprit tot in jurul acestei probleme.

Prin urmare, mi-am spus ca sirul acesta de intamplari ar putea fi un semn, si ca ar merita sa analizez mai bine subiectul.

Din punctul meu de vedere, o relatie intre un introvertit si un extrovertit, poate sa functioneze intr-un mod foarte armonios. Mare parte dintre prietenii mei sunt implicati in astfel de relatii, iar lucrul acesta nu pare sa-i incurce in vreun fel, nici chiar acum, dupa ce au trecut de perioada de inceput a relatiei.

Eu, extravertita de fel, sunt la randul meu in relatie cu un introvertit. Desi imi este clar faptul ca functionam diferit, cred ca aceste elemente “opuse” ne ajuta sa invatam ceva unul de la celalalt, si sa gasim la jumatatea drumului un anumit echilibru.

Exista persoane care sustin ideea ca relatia introvertit-extravertit nu poate functiona, pentru ca fiecare partener va dori sa isi exprime propriul temperament, iar lucrul acesta conduce in mod automat la conflicte.

Totusi, o greseala care se face adesea, legat de temperament, este aceea de a exagera apartenenta la o categorie sau alta. Sunt foarte mici sansele sa intalnim o persoana care sa fie 100% extravertita sau introvertita.

Fiecare dintre noi este si introvertit si extravertit, intr-o anumita masura. Latura spre care inclina balanta, ne impinge sa afirmam ca facem parte dintr-o tabara anume.

O alta iluzie este aceea ca introvertitii nu se simt bine in mijlocul oamenilor, iar extravertitii sunt de obicei sufletul petrecerii. Am cunoscut de-a lungul timpului, persoane introvertite care animau atmosfera si persoane extravertite, care preferau sa se bucure de spectacol de pe marginea scenei.

Diferenta majora intre un introvertit si un extravertit, este modul in care se incarca fiecare cu energie.

Primul, chiar daca este activ in societate, are nevoie de momente de singuratate, in care sa poata sta cu sine, pentru a isi incarca bateriile. Cel de-al doilea simte nevoia de a fi in prezenta altor persoane, pentru ca astfel reuseste sa castige energie.

Datorita acestor nevoi diferite, pot aparea “conflicte de interese” intre un intravertit si un extroverit, mai ales in situatia in care temperamentele sunt opuse in mod pronuntat.

In aceasta situatie, introvertitul va face tot posibilul sa ramana in intimitate, in locul in care se simte relaxat si energizat, iar extavertitul va insista sa se afle cat mai mult afara, in prezenta oamenilor.

Intr-o relatie introvertit-extravertit, exista doua probleme principale care pot aparea. Nu toate cuplurile in care partenerii au temperamente opuse se confrunta cu asa ceva, dar nu strica din cand in cand sa verificam in ce stadiu de evolutie se afla relatia noastra.

1. Impunerea propriului punct de vedere

Prima problema intr-un cuplu introvertit-extravertit, poate fi aceea cand unul din parteneri, sau amandoi, insista ca celalalt sa devina asemeni lor.

Extravertitul face presiuni asupra introvertitului sa iasa in fiecare seara in oras, sau invers, introvertitul insista ca partenerul sa stea tot timpul in intimitatea caminului, alaturi de el.

Acest mod de a actiona, va produce in mod sigur conflicte in cuplu. Chiar daca pentru o perioada unul dintre cei doi poate cedeaza la insistentele celuilalt, in timp va ajunge sa se simta sufocat, privat de energie si va incepe sa reactioneze.

2. Renuntarea la sine

Daca in cazul anterior, partenerii incercau sa castige intaietatea asupra modului de a petrece timpul, in situatia acesta, unul dintre ei  capituleaza inainte chiar de a fi inceput lupta.

Din dorinta de a-i fi pe plac celuilalt, sau din cauza stimei de sine scazute, la un moment dat unul dintre parteneri poate ajunge sa isi neglijeze propriile nevoi.

Astfel, un introvertit, se poate lasa antrenat in toate activitatile propuse de partenerul extravertit, sau invers, extravertitul poate alege sa renunte la iesiri dedragul celuilalt.

Desi situatia poate parea stabila pentru ca lipseste cadrul conflictual, timpul isi spune si in acest caz situatia.

Dupa o perioada, nevoile neimplinite vor incepe sa erupa in conflicte interioare si in resentimente impotriva partenerului, desi acesta nu este responsabil direct de situatie.

♣♣♣

Pentru aceste doua situatii, exista cateva solutii comune.

In cadrul unor asemenea cupluri, pentru ca lucrurile sa functioneze armonios, ambele persoane implicate trebuie sa fie pregatite pentru compromisuri. Nu pot fi satisfacute nevoile numai pentru unul dintre parteneri, si sa fie fericiti impreuna. Cel putin pe termen lung nu se poate.

Prin urmare, cei doi vor trebui sa caute impreuna zona de echilibru: cat de des vor iesi in societate si cat de mult vor sta in intimitate.

Alta solutie ar putea fi aceea ca partenerii sa aceepte ideea ca pot petrece din cand in cand timpul separat: extravertitul sa mearga singur la diverse evenimente, iar introvertitul sa ramana acasa pentru a-si reincarca bateriile. Nu este indicat totusi ca acesta situatie sa se repete mereu, pentru ca astfel exista riscul aparitiei unei distante din ce in ce mai mare intre cei doi.

La fel ca in orice alt tip de relatie, si in cadrul cuplurilor introvertit-extravertit, unul dintre elementele  de baza este acceptarea.

Trebuie sa acceptam faptul ca avem propriile nevoi, si faptul ca persoana de langa noi are nevoi diferite. Iar asta face ca lucrurile sa fie mai interesante si mai frumoase.

Cu drag,

Elena

Da mai departe:
  • 48
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 thoughts on “Relatia dintre un extravertit si un introvertit: ce probleme pot aparea?

  1. Foarte bun si folositor articolul! Ma regasesc 100% in el ! Eu extravertita si el introvertit …Sincera sa fiu, solutiile au fost deja epuizate si am ajuns in momentul in care adun resentimente in mine. Inca nu am rabufnit, stiu sa ma potolesc dar desi tin foarte mult la el, ma deranjeaza ca isi petrece mult prea mult singur, in intimitatea lui si eu ma simt ca si cum dragostea lui pentru mine e limitata… sunt momente in care daca ne trimitem cateva (maxim 2- 3) mesaje text pe mobil in decursul unei zile e mult…. alte solutii nu exista?? Chiar nu vreau sa il pierd, dar simt ca nu mai rezist mult in situatia asta!

    • El stie despre nemultumirile tale??? Nu are rost sa aduni resentimente care iti fac rau, mai bine este sa rezolvi problemele. Comunicarea eficienta ar putea fi o solutie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>