Secretele pastrarii pasiunii in cuplu

Author: Elena This entry was posted in Familie, Relatii de Cuplu and tagged , , , , , .

“Misterul nu se refera la a calatori in locuri noi ci la a privi cu ochi noi”.

Marcel Proust

strange_ways_to_crank_up_your_sexual_desires_jvjefsursa foto aici

Cand intrii int-o relatie de cuplu, si lucrurile merg bine, cel mai mult iti doresti ca relatia sa dureze. Apoi, cand esti intr-o relatie de ceva vreme si ai certitudinea ca relatia este stabila, cel mai mult iti doresti sa simti varietate si surpriza.

Asa suntem noi oamenii, mai mereu vrem altceva. 😛

Intr-o relatie stabila, una dintre provocarile frecvente, este pastrarea pasiunii.

Sunt relatii in care cei doi se iubesc si se sprijina reciproc,  si totusi dorinta sexuala de-abia mai palpaie. Sau, in cazul unora, s-a stins de tot.

Mi-am pus problema de ce apare acest fenomen, mai ales atunci cand lucrurile merg bine intre cei doi.

Sa fie asta un lucru firesc? Sa-l acceptam si sa mergem mai departe asa ? Mai poti sa spui ca esti intr-o relatie intima cu cineva, atunci cand ati ajuns sa fiti doar colegi de camera?

De obicei, la aceste intrebari, referitoare la combaterea „uzurii” in cuplu,  gasesti aceleasi raspunsuri clasice:

  • sa iti cumperi lenjerie provocatoare;
  • sa cumperi jucarii de la Sex Shop;
  • sa plecati intr-o vacanta;

Bune si ideile astea, in lipsa de altceva. Insa, din punctul meu de vedere, raman niste remedii pentru a masca simptomele, fara sa te legi de cauza problemei.

Nu cred in solutii standard, care sa functioneze la toti oamenii.

Am simtit ca am gasit raspunsurile cautate atunci cand am gasit un videoclip de-al lui Esther Perel, renumit psiholog si specialist in relatiile de cuplu. Poti afla mai multe despre ea aici.

De-a lungul carierei ei, Esther s-a preocupat intens de intrebarea: “Ce anume pastreaza dorinta pe termen lung si de ce este asa greu sa o mentii?”

Astfel, a descoperit ca intr-un cuplu apar doua nevoi contradictorii: nevoia de siguranta si nevoia de varietate.

Siguranta este legata de iubirea romatica, de dorinta de a reduce cat mai mult distanta intre tine si cel iubit. Iubirea tine de stabilitate, incredere, responsabilitate, grija, protectie, generozitate.

In schimb, pasiunea se hraneste din varietate. Pentru aprinderea dorintei e nevoie de mister, surpriza, suspans, joaca, nebunie, egoism, tensiune.

Dorinta se naste tocmai din faptul ca Vrei ceva ce Nu Ai.

Cum intr-o relatie stabila, la un moment dat, ai senzatia ca deja il ai pe celalalt, si ca nu mai exista mister, atunci dorinta nu mai are sens.

E paradoxal sa-ti doresti ceva ce ai deja, nu-i asa?

Si totusi, exista cupluri care se bucura atat de iubire cat si de pasiune. Ei reusesc sa pastreze echilibrul intre aceste nevoi contradictorii.  Esther Perel a descoperit cateva elemente care ii fac pe oameni sa se simta atrasi de partenerul lor:

1. Distanta

Atunci cand celalalt este departe, poti sa-ti lasi imaginatia libera si sa fantasmezi despre cum ar fi sa fiti in acel moment impreuna.

Cand celalalt este departe, automat ii simti lipsa. Iar dorinta se naste din lipsa.

2. Schimbarea perspectivei

Multe persoane au afirmat ca se simt foarte atrase de partenerul lor, atunci cand il desopera intr-o noua ipostaza : cand este in elementul lui si face un lucru cu pasiune, cand se desfasoara intr-un mediu unde este admirat si dorit de altii, cand este autonom si stapan pe sine.

Si aici este inclusa ideea de distanta, dar in alt mod : il observi pe celalalt si descoperi noi aspecte ale personalitatii lui. Ii redescoperi forta, independenta, magia.

Acesta este un argument puternic in favoarea pastrarii identitatii proprii si a propriilor pasiuni, chiar si atunci cand esti intr-un cuplu.

Relatiile de cuplu reusite au o nota magica: cei doi alcatuiesc ceva frumos impreuna dar sunt frumosi si luati fiecare in parte.

3. Surprizele si pofta de viata

Un alt mod in care oamenii se simt atrasi de partener, este atunci cand se simt bine impreuna, si fac lucruri neobisnuite.

Rasul, joaca, poznele, lucrurile considerate nebunesti si iresponsabile, toate pot intra in aceasta categorie.

Atractia nu tine de tehnica ci de emotie. Dorinta este un spatiu in care te scuturi de griji si responsabilitati si te simti LIBER, asa cum ai tu chef sa fii.

♠♠♠

Mi-am dat seama ca pentru a reusi sa ai chef de viata si sa te bucuri de surprize, starea ta interioara conteaza foarte mult. Cand te lasi coplesit de griji si de enervare, joaca este ultimul lucru de care ai chef.

Cu cat ai mai multa bucurie in tine, cu atat iti este mai usor sa fii creativ si sa fii gata de joaca.

Daca ai nevoie sa-ti redescoperi resursele de buna dispozitie, poti gasii solutii in articolul “35 de modalitati simple de a fi fericit”

♠♠♠

Puterea de a mentine dorinta vie in cuplul tau, tine de inteligenta sexuala. Ca orice alt lucru, si asta se poate invata.

Ingredientele principale care stau la baza acestui tip de inteligenta sunt:

imaginatia
joaca
misterul
curiozitatea
noutatea

Pe masura ce inveti cum sa stapanesti aceste elemente, acest tip de inteligenta va spori. Cu timpul si practica, aprinderea dorintei in cuplu va deveni specialitatea ta.

Un prim pas in a deslusi secretele dorintei pentru tine, este acela de a intelege ce anume te opreste si ce anume te ajuta sa accesezi aceste ingrediente.

De exemplu:

“Ma simt lipsit de dorinta atunci cand …. sunt suparat” sau “Ma inchid in mine si nu am chef de joaca atunci cand…. ma simt coplesit de problemele de la munca”.

“Ma aprind atunci cand… dansez” sau “Ma simt plin de dorinta atunci cand… suspansul e la maxim si  nu stiu ce va urma ”.

♠♠♠

Inainte de a incheia, vreau sa imi spui, cat de relevante sunt pentru tine, solutiile propuse de Esther Perel. Ce anume te face sa te simti atras/a de iubitul/ iubita ta: distanta, schimbarea perspectivei sau noutatea?

Exista alt ingredient care la tine duce la aprinderea dorintei?

Acum o sa te las sa vizionezi filmul cu Esther Perel si sa extragi de acolo ceea ce ai tu nevoie. Din fericire, are si subtitrare in limba romana aici. 🙂

Numai bine, 🙂

Elena

Da mai departe:
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Secretele pastrarii pasiunii in cuplu

  1. Imi place sa citesc carti despre relatii de cuplu. De aceea, am citit cartea lui John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”. O carte frumoasa, practica, plina de umor. O recomand cu drag. Am auzit la radio ca va sosi si in Romania,eu deja mi-am achizitionat bilet de aici: http://www.traininguri.ro/iubire/. Poate ne vedem acolo 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>