Test: Cat de liber esti in interactiunile cu altii

Author: Elena This entry was posted in Autocunoastere (Relatia ta cu tine), Relatii Sociale and tagged , , .

.

Ma fascineaza dansatorii, artistii.. energia si pasiunea pe care o transmit atunci cand danseaza. Atunci cand ii privesc, uit pentru cateva clipe de mine. Gandurile dispar si traiesc doar clipele care par suspendate undeva dincolo de timp si spatiu.

.

Pentru mine asta este un moment de libertate, de autenticitate…

.

libertate personala

Sursa foto: Dominic Alves

.

Unii oameni au impresia ca sunt liberi pentru ca traiesc in democratie. Asta e doar o iluzie.

,

Libertatea adevarata vine din interior. Libertatea adevarata apare atunci cand iti permiti sa fii tu, autentic, indiferent de moda, reguli sau parerile celor din jur.

.

Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu sunt liberi.

Toti oamenii se nasc liberi. Apoi libertatea este inghitita de tot felul de reguli, restrictii si momeli.

,

Omul invata ca pentru a supravietui trebuie sa se conformeze fortelor mai puternice. Ca are sanse mai mari sa isi satisfaca nevoile daca obtine simpatia si aprobarea celor din jur, asa ca arunca o perdea asupra fiintei sale si invata sa fie mai mult din ceea ce crede ca isi doresc ceilalti.

.

Anumite reguli sunt necesare. De obicei aceste reglili se intalnesc pe tot intinsul Globului si in toate marile religii: sa nu ucizi, sa nu furi etc. Sunt regulile de bun simt.

,

Insa in anumite privinte lucrurile au mers prea departe. Exista tot felul de reguli pentru cum sa te imbraci, cum sa vorbesti, cum si ce sa gandesti, ce este bine, ce este rau, corect sau incorect… Iar daca nu respecti anumite norme risti sa fii catalogat drept „ne-OK”… Asa ca apare frica de a nu fi bun, de a nu fi fi suficient asa cum esti tu… Si din frica mai apare o masca, si inca una… si tot asa.

.

Cu cat mai multe masti, cu atat mai limitata devine libertatea ta. In timp te obisnuiesti atat de mult cu mastile incat ajungi sa te confunzi cu ele, ajungi sa crezi ca tu esti de fapt masca.

.

Dar masca te tine legat. Depinzi de parerile celor din jur, de ceea ce cred persoanele importante ca merita sau nu merita facut, de toate convingerile care s-au incrustat in minte de-a lungul vremii.

.

Noi oamenii suntem pe atat de liberi pe cat ne dam voie sa manifestam ceea ce simtim in fata altora. Un alt indiciu al libertatii personale este masura in care actionam si reusim sa indeplinim ceea ce ne-am propus.

.

Am alcatuit o lista cu 10 intrebari care te pot ajuta sa iti dai seama la ce nivel este libertatea ta personala. Poti sa iti dai seama si unde mai trebuiesc imbunatatite lucrurile.

.

Fiecare raspuns afirmativ inseamna un punct. La final vei obtine o nota de la 0 la 10, care iti poate indica cat de liber iti permiti sa fii in interactiunile cu altii. Zero, inseamna ca esti detasat in interactiunile tale; zece, ca ai ceva de lucrat la capitolul asta.

Testul este orientativ – libertatea in relatii este un subiect complex si sunt posibile zeci de intrebari. Chiar si asa, este posibil sa ai unele revelatii.

   

TEST:

 1.  Atunci cand vrei sa iei o decizie personala simti nevoia sa te consulti mai intai cu alte persoane.
 2.  Faci eforturi pentru ca oamenii sa te placa, si esti dezamagit atunci cand descoperi ca nu ai reusit.
 3.  Cand cineva face sau zice ceva care nu iti place, nu te poti stapani si reactionezi vehement.
 4.   I-ai tot judecat pe parintii tai, si descoperi ca ai ajuns sa faci aceleasi lucruri care nu iti placeau la ei.
 5.  Ai obiceiul sa te pui pe locul doi. In general te ocupi de treburile altora si apoi iti rezolvi propriile probleme. Asta, daca mai apuci.
 6.  Eviti sa spui ceea ce crezi sau ceea ce simti atunci cand stii ca asta poate deranja anumite persoane.
 7.  Traiesti o forma de dependenta fata de cineva: emotional, financiar, material…
 8.  Atitudinea sau gesturile anumitor oameni iti pot influenta starea de spirit.
 9.  Traiesti adesea sentimente de vinovatie sau de rusine.
 10.  Ti-e frica de conflicte si din cauza asta accepti experiente care nu iti sunt prielnice.

.

Acum ca ai idee care sunt unele din actiunile care iti restrang libertatea (si implicit starea de bine si de pace interioara), care este primul lucru pe care ai de gand sa il faci? Care este cel mai la indemana lucru pe care il poti face, ca sa te simti mai bine cu tine si cu altii?

.

Te salut cu drag,
Elena

.

Da mai departe:
 • 37
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>